EN ISO 20471 –Visoko vidljiva odjeća

Norma EN ISO 20471, koju je objavio Međunarodni institut za norme (ISO), opisuje zahtjeve za odjeću visoke vidljivosti koja vizualno određuje prisutnost korisnika. 

Kada ih pregledaju osobe koje koriste vozila ili drugu mehaniziranu opremu, u uslovima dnevnog svjetla i pod osvjetljenjem farova u mraku. Ovaj standard uključuje zahtjeve za minimalni prostor i smještaj materijala u zaštitnu odjeću kao i za boju i refleksiju u takvoj odjeći.

Ovaj se međunarodni standard ne odnosi na situacije srednje i niske opasnosti.

U normi EN ISO 20471, izvedba materijala za povećanje vidljivosti koji se koriste u odjevnim predmetima s visokim rizikom određuje se fotometrijski s minimalnim površinama i zahtjevima za dizajn. Jasnoća je u osnovi sposobnost predmeta da lako privuče vizualnu pozornost. To je osobito važno u složenim okruženjima s mnogim objektima.

Jasnoća se određuje kontrastom svjetline, kontrastom boja, uzorkom i dizajnom predmeta, te svojstvima kretanja prema pozadini okoline u kojoj se pojavljuje.

Ukratko, standard EN ISO 20471 sadrži zahtjeve za procjenu rizika uslova u kojima će se koristiti odjeća visoke vidljivosti. U međuvremenu, odabir i upotreba vrlo vidljive odjeće podliježe zakonskim propisima svake države.