Standardi i norme

Standardi za rukavice

Piktogram
Norma
Opis testa (standarda)
EN420
Ovaj standard definiše opće zahtjeve od zaštitnih rukavica u pogledu konstrukcije, pogodnosti, sigurnosti itd..
EN388
Ovaj standard se primjenjuje za sve tipove zaštitnih rukavica što se tiče fizičke i mehaničke opasnosti od habanja, posjekotina, probijanja i trganja.
EN374
Ovaj standard oređuje sposobnost rukavice da zaštiti korisnika od hemikalija i/ili mikro-organizama.
EN407
Ovaj standard testira stepen zaštite na 6 preformansnih razina na određene zaštitne kvalitete rukavica od termalnih opasnosti.
EN511
Norma EN511 određuje zahtjeve i metode ispitivanja rukavica za zaštitu od hladnoće do -500°C. Navedena hladnoća može biti vezana za klimatske uvjete ili neku industrijsku aktivnost.
EN659

Ovaj standard testira rukavice za vatrogasce u skladu sa nekoliko drugih standarda kao što su: EN388; EN407; EN420

 

Standardi za odjeću

Piktogram
Norma
Opis testa (standarda)
Ovaj standard se obično odnosi na profesionalnu opremu za vatrogasce koja se nosi tokom gašenja požara kako bi se vatrogasac zaštitio od plamena i toplote.
EN659

Ovaj standard testira uvjete vatrogasne odjeće za šumske (wildland) požare.

EN13034
Ovaj standard pokriva najniži nivo zaštite od hemikalija namjenjene da zaštiti od potencijalnog izlaganja malim količinama prskanja ili slučajne niske količine štrcanja manje štetnih hemikalija za koje nije potrebna potpuna zaštita od hemikalija (na molekularnog stepenu).
EN11612
Ovaj standard testira uvjete za zaštitnu odjeću koja štiti tjelo od plamena i toplote (osim ruku).
EN1149
Ovaj standard testira elektrostatička svojstva zaštitne odjeće. Vanjski materijal na odjeći biva provjeren je li antistatičan.
EN14116

Ovaj internacionalni standard navodi preformansne uvjete za materijale i odjeću sa svojstom ograničenog širenja plamena.