EN ISO 15614

EN ISO 15614

 

Testne metode i uvjeti za šumske (wildland) požare vatrogasne odjeće.

Usporedbom sa ISO 15384 : 2003, uvjeti za EN 15614 : 2007 su slični. Međutim, Evropski standard ima obavezne uvjete za floroscentni i retroreflektivni materijal.

EN 15614 također dodaje zahtjeve za predobradu i pranja, termalne testove i testove šava.

ISO15384 certifikati još uvijek su validni; takva odjeća se može još uvijek proizvoditi, prodavati i koristiti. Za nove CE-certifikate, certificates remain valid; such garments can still be manufactured, sold and used. For new CE-certifcations, Primječena Tijela uzimaju 15614:2007 kao polazište certificiranja.

Borba sa šumskim požarima ima jedan dodatni značaj nego intervencije u zgradama. Kada su šumski požari u pitanju, tu se radi o vegetacijiskom gorivu koje izgara, šume, usjevi, plantaže, trava itd..

Šume uglavnom gore tokom ljeta; i požari traju mnogo sati; radijacijska toplota se veoma lahko uzdigne. Ovaj standard pomaže da se spriječi da vatrogasac postigne previsoke razine metaboličke toplote. Stoga njegova zaštitna odjeća mora biti ujedno lahka i efektivna, bez naznaka toplotnog stresa vatrogascu.

Šumska (Wildland) personalna zaštitna oprema nije namjena da zaštiti vatrogasca ako ga vatra zarobi; također se ne može primjeniti za rizike koji postoji u borbi protiv požara u zgradama (EN469: 2005) niti za visoke razine infracrvenog zračenja (EN1486: reflektivna odjeća za specijaliziranu borbu sa požarima).